Sök
 • Erika Gemstad

Vad är frihet och ledig tid värt i pengar?

Vi har valt att gå från en gemensam inkomst på drygt 50 000 kr/månaden efter skatt till 32 000 kr/månaden. Det har vi gjort för friheten att kunna göra det vi vill, få en större flexibilitet i vardagen och för större livskvalitet.


Få saker längtar vi svenskar efter så mycket som ledighet. En undersökning visar att 88% skulle tacka ja till en fyradagarsvecka. Jag vill därför slå ett slag för att jag tror att fler har möjlighet till mer ledighet än vad de tror, bara genom planering och prioritering.
Du betalar med din arbetstid


Ett särskilt bra perspektiv är att fundera kring vad saker kostar i arbetstid. Exempelvis, snittkostnaden för att äga en bil ligger på 4 500 kr plus eventuellt lån på bilen. Räknat på Sveriges medianlön om 31 700 kr står bilen för runt 20% av lönen efter skatt. Om du skulle kunna avstå från en av två bilar i hushållet eller kanske helt klara dig utan bil om du bor i en större stad, skulle du kunna arbeta fyra dagar i veckan istället för fem.


Med samma lön tar det drygt sex veckor att arbeta ihop en veckas utomlandssemester för hela familjen om 40 000 kr. Eller nästan fyra veckors arbete för att betala fyra luncher i veckan som du äter på stan.Prioritering av tid, pengar och feel-good


Priset på min egen flexibilitet förändras i takt med nya behov och nya mål. Prioriteringen har särskilt till en början varit svår men har blivit tydligare med tiden. För mig är exempelvis ett vackert hem viktigt och jag finner stort nöje och stolthet i att skapa, matcha, förnya och förfina. Men den gamla soffan som efter tio år börjat få en ny färg kan omöjligt bytas mot en sprillans ny när den gamla istället ger mig möjligheten att sjunka ned bland kuddar, te och bloggskrivande en regnig torsdag som denna – istället för en dag av möten och jagande på jobbet. Prioriteringen blir enkel!Vad kan du avvara för ledig tid?


Nedan är exempel på små inköp som kan bli stora kostnader. Och några stora utgifter som kan göra stor skillnad.

 • Fika på stan en gång i veckan - 60 kr/veckan - 3 120 kr/år

 • Lösviktsgodis en gång i vecka -20 kr/veckan - 1 040 kr/år

 • Läsk en per dag - 90 kr/veckan - 4 680 kr/år

 • Lunch på stan 4 gånger i veckan - 400 kr/veckan - 20 800 kr/år

 • Chips 275 gr per vecka - 20 kr/veckan - 1 040 kr/år

 • Cigaretter ett paket per dag - 460 kr/veckan - 23 920 kr/år

 • Snus tre dosor per vecka - 130 kr/veckan - 6 760 kr/år

 • Stor kombi som Volvo V70 från 2017 - 6 000-8 000 kr/månaden - 84 000 kr/år

 • Mellanstor bil som VW Golf från 2017 - 4 500 - 6 000 kr/månaden - 63 000 kr/år

 • Liten bil som Ford Fiesta från 2017 - 3 000 - 4 500 kr/månaden - 48 000 kr/år

 • Torp inköpspris 495 000 kr - 436 kr/veckan - 22 682 kr/år

 • Stuga med högre standard inköpspris 2 500 000 kr - 1498 kr/veckan - 77 925 kr/år


Det finns ingen värdering i listan. Kanske är sommarstugan frihet för dig eller känslan av att sätta guldkant på tillvaron med en lyxig fika. Jag vill med listan utmana i att värdera dina utgifter mot möjligheten att få lite extra ledig tid och större frihet. Är en extra bil eller en last verkligen mer värd än tid till dig själv? Diskutera gärna vidare i Facebook-gruppen!Sex råd för att ta steget mot större fritid


 1. Se till att du har full inblick och kontroll över dina utgifter. Att gå ner i arbetstid och lön måste fortfarande kännas tryggt och inte vara ett vågspel.

 2. Våga fråga din arbetsgivare om att gå ner i tid. Att arbeta 75-80% är vanligt bland småbarnsföräldrar och därför inget ovanligt att hantera för arbetsgivaren. Dessutom blir det billigare för din arbetsgivare!

 3. Ta ansvar för att själv planera och prioritera ditt arbete och säkerställ att du inte arbetar lika mycket som tidigare men för mindre lön. Eller skapar extra jobbstress.

 4. Våga gå din egen väg. Bara för att normen är att arbeta 100% behöver du inte göra det.

 5. Ta reda på dina verkliga prioriteringar och vad som är viktigast bortom borden och måsten. Vad mår du bäst av och vad ger riktig kvalitet i ditt liv? Och använd din tid väl!

 6. Var medveten om och ta med i dina beräkningar att sänkt inkomst påverkar din sjukpenninggrundande inkomst (SGI), pension och möjligheter till nya lån. Detta tryggar du till viss del genom ekonomisk planering, eventuella försäkringar, sparande och genom att investera. Ta alltid ansvar även för din ekonomiska framtid!


Länkar och referenser

Citrix undersökning om fyradagarsvecka

Medianlönen i Sverige 2019

Konsumentverket - Koll på pengarna

KVD bilpriser

Så mycket kostar sommarhuset varje vecka