Sök
  • Erika Gemstad

Hur mycket pengar behöver du för att bli lycklig?

Uppdaterad: 29 jun 2020

Ett rikt och lyckligt liv fyllt med det du tycker om. Det kräver framgång, mycket pengar och mer av det du ännu inte har. Eller är det tvärtom? Har du egentligen redan det du önskar? Finns lyckan istället i att prioritera tid och pengar annorlunda och att sluta söka efter lyckan någon annanstans?


Lycka för min familj om två vuxna och ett litet barn kostar just nu 30 000 kr i månaden och jag vet att vår lycka egentligen är betydligt billigare. Lycka kräver inte så mycket pengar som vi gärna vill tro. Och ja, mer pengar ger mer lycka men bara till en viss nivå. Det som ger oss en grundläggande lycka kostar oftast inte mycket alls och allt därutöver är ”extra tillägg”. Vi har fortfarande valt en hel del extra.


Berättelsen om fiskaren och affärsmannen ger ett insiktsfullt perspektiv på lycka, pengar och framgång. Även om du har hört den förut, låt dig inspireras ännu en gång till att tänka annorlunda.Berättelsen om fiskaren och affärsmannen


En affärsman var på semester i en liten brasiliansk fiskeby. Han var ute och promenerade i hamnen en morgon när han såg en fiskare komma in med sin båt. I båten låg flera stora fiskar och affärsmannen gick nyfiket fram och frågade: ”Hur lång tid tar det att få en sådan fångst?”

Fiskaren svarade ”Bara ett litet tag”.


Affärsmannen blev nyfiken: ”Varför stannar du inte ute längre och fångar fler fiskar?”


Fiskaren svarade att det här var tillräckligt för att han skulle kunna ge familjen ett bra liv med allt de behövde.


”Men vad gör du då resten av dagen?” frågade den nyfikne affärsmannen.


Fiskaren svarade: ”Vanligtvis vaknar jag upp tidigt på morgonen, åker ut och fiskar. Sen åker jag tillbaka på förmiddagen och leker med mina barn. På eftermiddagen umgås jag med min fru och vilar med min familj och på kvällarna går vi ner till byn för att spela gitarr, sjunga och dansa.”


Affärsmannen tyckte lite synd om fiskaren och sa: ”Du, jag har en civilekonomexamen och jag kan hjälpa dig att bli rik. Från och med nu är mitt förslag att du ska lägga mer tid på att fiska. Då får du mer fångst och när du säljer fisken får du snart råd med en större båt. Då kan du fånga ännu mer fisk och då har du snart råd med en hel fiskeflotta. Istället för att sälja fisken här i hamnen kan du börja sälja direkt till butikerna. Då kan du flytta in till storstaden och sköta din expanderade verksamhet, sen kan du flytta kontoret in till Säo Paulo och expandera i hela världen.”


”Och vad händer efter det?” frågade fiskaren.


Affärsmannen skrattade.


”Då kan du leva som en kung! Och när rätt tid är kommen så kan du sälja företagets aktier på börsen och tjäna flera miljoner.”


”Och efter det?” frågade fiskaren.


”Efter det kan du dra dig tillbaka, flytta till ett litet hus här i fiskebyn. Vakna tidigt på morgonen, fånga några fiskar, åka hem, leka med barnen, njuta av dagen med din fru och på kvällarna kan ni gå ut och spela gitarr, dansa och sjunga”.