Sök
  • Erika Gemstad

Ekonomisk lycka är som att vara ekonomiskt fri utan att vara det

Uppdaterad: 29 jun 2020

Att vara ekonomiskt lycklig är att oberoende inkomst nästan leva som ekonomiskt fri. Genom att planera din ekonomi, tänka på ditt förhållningssätt till pengar och värdera tid och inköp i glädje kan du bygga en känsla av större frihet.


Att vara ekonomiskt lycklig och tillfreds innebär dels att ha en hållbar privatekonomi där du har råd med dina utgifter och känner dig trygg med din ekonomiska framtid. Och dels handlar det om att värdera utgifter i glädje, att vara nöjd med de val man gör och att uppnå en känsla av ett rikt och fritt liv där pengar är ett stöd istället för en drivkraft.
Grunden för ekonomisk lycka

Vad som är ekonomisk lycka och frihet är olika och du avgör själv vad det är för dig. Utgå från vad du tycker är värdeskapande snarare än hur mycket pengar du ska tjäna. Nedan är nio punkter som kan hjälpa dig att lägga grunden för att nå en känsla av ekonomisk frihet.


1. Du har en sund ekonomi och är ansvarstagande. Du vet vad ditt liv kostar, du har en budget och du följer den.


2. Du har inga dyra och onödiga lån eller krediter. Du minimerar avgifter och andra kostnader och betalar inte mer än vad det behöver kosta eller vad du tycker att det är värt.


3. Du har en buffert och försäkringar som skyddar dig mot oförutsedda händelser.


4. Du mäter inte lycka i ekonomisk rikedom. Du värderar inköp och upplevelser i glädje och välmående istället för i pengar.


5. Du tar hand om dig själv och din familj och vet vad ni mår bra av och vad som ger er glädje.


6. Du vet att livet är oförutsägbart och att ingenting kan tas för givet. Du lever i nuet.


7. Du har mål för din ekonomi och för ditt liv. Du ger inte upp och fortsätter sträva mot dina mål även vid motgångar.


8. Du sparar och investerar för framtiden. Du tänker långsiktigt och vet att beslut som du tar idag har stor påverkan på din finansiella framtid.


9. Du vågar göra annorlunda och gå din egen väg.Vad ger dig känslan av ekonomisk frihet?


I min egen familjs ekonomi minimerar vi våra kostnader, jämför alternativ och betala aldrig mer än vad vi behöver. Vi byter försäkringsbolag, bank, kreditkort och elleverantör när det är billigare någon annanstans. Vi köper årskort istället för månadskort i kollektivtrafiken och vi har ett boende och en bil som är förhållandevis billiga att äga.


Men vi lever absolut inte minimalistiskt. Vi prioriterar. Förutom det som måste ingå i våra kostnader lägger vi pengar på det som verkligen betyder något och vi är generösa med det som ger oss en känsla av frihet. Vi har tagit reda på vad som ger oss glädje och välbefinnande och vi ser till att ge utrymme för det i vår ekonomi genom att välja bort eller minskar det som känns mindre viktigt. Och vi försöker bli bättre på att tänka att vi inte behöver allt. Vilket kanske är det svåraste, då vi som alla andra snarare strävat efter att konsumera mera.
First I drink the coffee. Then I do the things.


Som ett exempel, är vi otroligt förtjusta i espresso och inspireras av och känner oss upplyfta av cafémiljöer. Vi la förra året dryg 1000 kr på fika i månaden, vilket kan anses en onödig utgift när vi istället kan ta bryggkaffe i en muggtermos hemifrån eller fika på jobbet. Men för oss ger det så mycket välbefinnande, glädje och känsla av frihet att kunna tillbringa våra arbetsdagar och lediga dagar på härliga caféer runt om i stan. För oss är det lycka och rikedom!

Vad kan du göra med din ekonomi för att ge en känsla av frihet?