Sök
  • Erika Gemstad

”Ekonomisk frihet är inte en matematisk beräkning”

INTERVJU – Frihet och oberoende handlar långt ifrån bara om aktivt investerande eller om att inte arbeta. Därför väljer Wendy att också ta reda på vad som ger en känsla av verklig frihet och oberoende.


– Jag försöker att tänka annorlunda kring hur jag bör eller inte bör leva livet. Jag utforskar vad som gör mig glad och vad som får mig att känna mig fri, säger Wendy. Jag vet ännu inte helt säkert vad jag behöver ha för saker i mitt liv eller inte, vilka konsumtionsvanor som gör skillnad eller ens hur jag vill bo i framtiden. Allt detta tillsammans bestämmer hur mycket jag behöver för att nå ekonomisk frihet.
Beräkningar för vad som krävs för att nå ekonomisk frihet förändras i takt med nya insikter från att ha provat olika vanor och olika sätt att leva. Som utforskande kolonist inom oberoende kommer den ekonomiska frihetsnivån med säkerhet justeras många gånger om. Kanske är det just förmågan att ständigt kunna omvärdera och förhålla sig till att beräkningarna justeras som är en av de stora hemligheterna i att leva ett friare och mer oberoende liv?


– Mitt främsta mål handlar inte alls om att sluta arbeta, säger Wendy. Jag vill bara kunna styra mitt liv som jag själv vill och göra det jag tycker om. Jag vill aldrig känna att jag är fast i en anställning som jag inte vill vara i.En långsiktig strategi


Strategin är att regelbundet investera varje månad och att hålla levnadskostnaderna låga. Wendy placerar endast i värdepapper med störst fokus på indexfonder, men målet är även att på sikt kunna investera i fastigheter. Den största utgiften för de allra flesta är boendet och hon slår därför ett slag för att utvärdera om sättet och platsen som du bor på verkligen ger lycka och tillfredställelse i förhållande till vad det kostar. Ger verkligen det stora huset mer lycka och är konsumerande mer värt än din frihet?


Wendy upplever att många fastnar i det vanliga sättet att göra istället för att bygga sin egen trygghet. Hon vill markera hur viktigt det är att ha koll på sin ekonomi.


– Jag ser att många tar pengar väldigt personligt och tycker därför att det är svårt att prata om, säger hon. Det blir en ursäkt för att inte lära sig att ta hand om sina pengar. Det är verkligen synd att så många inte känner till hur enkelt man kan få sina sparpengar att växa över tid, vilket kan ge en grundläggande ekonomisk trygghet eller förverkliga drömmar.


Vad fick dig att börja investera?


– Den avgörande inspirationen var när jag läste om ränta-på-ränta-effekten. Jag insåg att även ett litet belopp kan bli mycket pengar på sikt, säger Wendy. Jag var sexton år då och för ung för att öppna ett värdepapperskonto. Jag läste och förberedde mig fram till att jag fyllde arton och gjorde då min första investering med sparpengar som kom från att jag jobbat.


Det första som hände var en stor nedgång på börsen och hon var nära att dra sig tillbaka. Ett tålmodigt sparande och tydlig strategi har blivit det vinnande konceptet. Även i Coronatider då placeringarna i kombination med fortsatt sparande snabbt repat sig.


– Det är verkligen viktigt att bara investera pengar som man har råd att förlora, säger hon. Det har sagts förr men kan inte säga nog många gånger. Dessutom är det viktigt att lära sig kontrollera sina emotioner, och inte få panik eller bli för upprörd när värdet på investeringar sjunker. Det är då man kan klara av att hålla sig till en långsiktig strategi.