Sök
  • Erika Gemstad

Så deklarerar du ränta och förlust från P2P-investering i Sverige

Uppdaterad: 29 jun 2020

Ränta från P2P-investeringar i Sverige och utomlands ska alltid deklareras. Aktörer som Lendify, Kameo, Savelend, Tessin och Trine rapporterar in dina ränteinkomster till Skatteverket och uppgifterna kommer förtryckta i deklarationen.


Använder du någon av dessa plattformar är det därför riktigt enkelt att göra rätt. Kom dock ihåg att även om uppgifterna finns förtryckta är det fortfarande du som är personligt ansvarig för att alla uppgifter finns med och att de är korrekta.
När betalas skatten på P2P-investeringar?

Skatten kan antingen betalas in av tjänsteleverantören i samband med utbetalningen av din ränta eller så betalar du själv skatten i samband med din deklaration. Upplägget varierar beroende på leverantör. Lendify och Savelend drar automatiskt skatt när räntan betalas ut medan övriga aktörer i regel inte drar skatt.


Detta är inte något som du direkt behöver tänka på, men det kan vara intressant om du vill räkna på och jämföra din avkastning mellan olika investeringar.Så funkar skatten


Som privatperson betalar du 30% skatt på ränta som du får från en investering i en P2P-plattform. Detta är samma typ av skatt som du betalar på ränta som du får på sparpengar som sitter på ett vanligt bankkonto. Skatt som betalas in direkt av tjänsteleverantören kallas preliminärskatt. Har skatt inte betalats in regleras den istället i samband med din deklaration.

Var extra uppmärksam på Tessin


Investerar du genom Tessin bör du vara extra uppmärksam då det kan förekomma att ränteinkomster från vissa projekt inte rapporteras till Skatteverket. Då Tessin förutom lån tidigare också har erbjudit preferensaktier kan beskattningen också skilja sig mellan projekten. Medan skatt på ränta från lån ju är 30%, beskattas avkastning i form av utdelning eller kapitalvinst genom preferensaktier med 25%. Se Tessins egna skatteguide för mer information om hur du deklarerar dina Tessin-investeringar.Att kvitta vinst mot förlust


En förlust kan exempelvis vara ett lån som inte återbetalats eller om du har sålt ett Lendify-lån på andrahandsmarknaden till ett lägre pris än vad lånet var värt. Förlusten kan tas upp i deklarationen och är intressant eftersom delar av förlusten kan kvittas mot vinst eller skatt som du betalar på din lön. En förlust måste du själv komma ihåg att ta upp i din deklaration.Att deklarera förlust

Förluster ska redovisas på blanketten K4 avsnitt D. Detta är samma blankett som du använder för att redovisa vinst och förlust från försäljning av aktier och andra värdepapper.


Exempel A - Ett lån värt 30 000 kr har förlorats = 30 000 kr i förlust

Exempel B - Ett lån värt 1 000 kr säljs för 900 kr

Ovan information gäller dig som privatperson och ska endast ses som generell information. Särskilda frågor om din deklaration hänvisas till Skatteverket. Investerar du genom ett aktiebolag ser reglerna annorlunda ut.