Sök
  • Erika Gemstad

Att tänka på när du förlorar pengar

Uppdaterad: 29 jun 2020

Att första gången förlora en investering gjord med sparpengar gav ångest och en övertygelse om undergång. Andra gången hopplöshet. Men tredje gången är jag nu beredd att klara mig undan bara med ett mindre skrapsår.


Om du inte redan är en luttrad investerare ska du bara investera pengar som vore trevligt att ha men som du klarar dig utan. Räkna och lägg ingen känsla eller värdering i summan. För givetvis är tanken på att ha pengar på sparkontot en mycket trevligare känsla än en eventuell förlust. Därefter väljer du investeringsform utifrån din kunskapsnivå, sparhorisont och riskbenägenhet.Så hanterar du förlust


Med investeringar kommer vinst, men ibland också förlust. Följande har lärt mig att bättre hantera förluster:

  • Påminn dig själv att du har mer att förlora på att inte investera alls än att förlora lite pengar.

  • Utvärdera och förstå din förlust. Lägg om din strategi om det verkligen behövs men eftersträva att hålla fast vid den ursprungliga planen.

  • Pengar är bara siffror och det är först när du faktiskt ska använda dom som värdet spelar roll.

  • Påminn dig själv att det beslut du tog var rätt då utifrån vad du visste vid tillfället. Det är lätt att vara efterklok, men inte ens en analytiker vet vad som händer imorgon.

  • Kom ihåg varför du investerar och vad ditt mål är.


Ha en god relation till pengar


Att ha en sund och hållbar relation till dina pengar är lika viktigt som andra nära relationer. Pengar ska helst inte skapa oro och stress eller ge dåligt samvete. Synen på pengar tillsammans med prioritering är oftast det som avgör hur mycket pengar du har. Och genom att se pengar som möjligheter och trygghet minskar du pengastressen.Så hanterar du risk

Min pengarelation är fortfarande lite nyckfull och kanske är även det ett hälsotecken? Jag inser att jag måste riska för att vinna. Och jag vill riska. Åtminstone lite. Men trots det är det ibland ändå svårt att våga. Jag försöker därför tänka såhär kring risk.

  • Lyssna på magkänslan. Att ta en risk känns alltid i magen men kan du inte sova är det fel investering eller för hög risk för dina förutsättningar.

  • Kunskap minskar risken. Läs på och samla kunskap för att stärka ditt självförtroende i investerandet. Det ger dig också förmåga att ta egna beslut istället för att falla för grupptrycket.

  • Ha tålamod och låt kunskapstankandet ta den tid det behöver.

  • Jaga inte snabba pengar om du verkligen inte på riktigt förstår din investering.


Vad som är låg och hög risk är personligt och risknivån ska alltid sättas utifrån dina egna förutsättningar. Chansa och våga förlora för att vinna!